Open Source (Açık Kaynak Kodu) Nedir? - Programlama Kodlama Webmaster bilgi bankası, knowledge base Webmaster Araçları

AnaSayfa > Programlama Kodlama > Open Source (Açık Kaynak Kodu) Nedir?
Kategori: Programlama Kodlama
Gönderen: Admin
Tarih: 2008-10-19
Puan: 6   Puan:6 | Katılımcı:2 | Katılımcı : 2
Okunma: 6416
  
 
1 puan 2 puan 3 puan 4 puan 5 puan 6 puan 7 puan 8 puan 9 puan 10 puan

Giris:

Open Source, sadece kaynak koduna erisebilmek demek degildir. Open Source yazilimlarin dagitim sartlari asagidaki kriterlere uymak zorundadir.

1) Serbest Tekrar Dagitim Lisans, yazilimin baska bir yazilimin parcasi olarak diger kaynaklardan gelen yazilimlarla birlikte satilmasini veya ucretsiz olarak dagitilmasini kisitlayamaz. Lisansor, yukarida belirtilen sekilde satilan veya ucretsiz olarak dagitilan yazilimdan royalty ( lisans ucreti/mahfuz hakki ) veya herhangi baska bir ucret talep edemez.

Aciklama: Lisansin yeniden dagitimi kisitlamasini engelleyerek, kisa vadeli maddi kazanc amaciyla, uzun vadede elde edilecek bir cok kazanci gozden cikarma ihtimali ortadan kaldiriliyor. Eger bu yapilmasa idi taraflarin bu lisansi kullanmayi birakmalari yonunde bir baski olacakti.

2) Kaynak Kodu Yazilim kaynak kodunu da icermek zorundadir. Buna ilaveten lisans, yazilimin kaynak kodu veya derlenmis (compiled) sekilleri de dahil olmak uzere dagitimina izin vermek zorundadir. Urunun kaynak koduyla birlikte dagitilmadigi durumlarda, herkes tarafindan kolayca ulasilabilecek ve yazilimin kopyalanmasindan dogabilecek giderleri asmayacak bir fiyata veya tercihan Internetten indirme seklinde kaynak koduna ulasim saglanmalidir. (this last sentence sucks.. rewrite it) Kaynak kodu programcilarin kolaylikla kullanip modifiye edebilecekleri bir formatta olmalidir. Bilincli bir sekilde okunmasi zorlastirilmis bir kaynak kodu kabul edilemez. Kaynak kodunun on tarayici (preprocessor) veya tercumeci gibi islemlerden gecirilmis hallerine de izin verilmemektedir.

3) Baska yazilim urunleri temel alinarak uretilen yazilimlar.

Lisans yazilimda degisiklikler yapilmasina, yazilimin baska yazilim urunleri temel alinarak uretilmesine ve bu sekilde uretilmis bir yazilimin da ayni lisansi kullanmasina izin vermek zorundadir.

4) Yazilim sahibinin (yazarin) kaynak kodunun butunlugu.

Lisans, uzerinde degisiklik yapilmis kaynak kodunun dagitimini ancak kaynak koduyla birlikte 'yama' dosyalari'nin (patch) dagitimini ve bu sekilde programin kurulum ve derleme asamalarinda yazilimin kurulumunu istenilen yonde degistirmeyi serbest biraktigi halde engelleyebilir. Lisans acik ve net olarak uzerinde degisiklik yapilmis kaynak kodundan derlenmis yazilim urunlerinin dagitimina izin vermek zorundadir. Lisans bu sekilde uretilen daha once yazilmis bir yazilima dayali bir programin baska bir adla anilmasini veya farkli bir versiyon numarasi olmasini sart kosabilir.

5) Sahislara ve Gruplara karsi ayrimcilik yapilamaz.

Lisans hic kimse veya hic bir gruba karsi ayrimcilik yapamaz.

6) Programin Kullanim alanina dayali olarak ayrimcilik yapilamaz.

Lisans, yazilim urununun herhangi bir alanda kullanimini kisitlayamaz. Ornegin, yazilimin ticari bir ortamda veya genetik bilimi konusunda arastirma yapilmasi konusunda kullanilmasi engellenemez

7) Lisansin dagitimi

Yazilim urunune ait butun haklar, ayni yazilimin baska kisilere dagitilmasi halinde lisansin tekrar aktif hale gecirilmesine gerek olmadan gecerliligini korur.

Aciklama: Bu ifade acik kaynak kodu olarak elde edilen yazilim urunlerinin daha sonradan direk olmayan yollardan, ornegin bir gizlilik anlasmasi (non-disclosure aggreement)'nin sarti olarak, kapali bir duruma getirilmesini engellemek icin kullanilmaktadir.

8) Lisans belirli bir urune bagimli olmamalidir.

Lisansin ongordugu haklar programin herhangi bir yazilim surumunun bir parcasi olarak dagitilmasi turu bir sartla kisitlanmamalidir. Programin bu tarz bir yazilim surumu icinden cikarilip kendi basina ve ayri olarak kullanilmasi veya dagitilmasi halinde yazilimi bu sekilde edinen kisilerin yazilimi orijinal halinde (surumun bir parcasi olarak) elde etmis kullanicilarla ayni haklara sahip olmasi gereklidir.

Aciklama: Bu ifade ile potansiyel bir lisans tuzagina karsi onlem alinmis oluyor.

9) Lisans diger yazilim urunlerini karsi kisitlama koyamaz.

Lisansli yazilim urunuyle birlikte dagitilan diger yazilim urunlerine karsi bir kisitlama getirilemez. Ornegin, lisans, dagitimin yapildigi arac (CD vb) uzerindeki diger butun yazilimlarin da acik kaynak kodlu yazilim olmasi zorunlulugunu getiremez.

Aciklama: Acik kaynak kodu yayinlayan urun sahipleri *kendi* urunleriyle istediklerini yapmakta serbesttirler.

Not: Evet, GPL ( GNU Public License ) bu sarta uymaktadir. GPL'li kitapliklar (library) kullanilarak derlenen programlar yanlizca sonucta tek parca bir urun ortaya cikiyorsa GPL'i adapte etmek zorundadirlar. Yanlizca beraber olarak dagildiklari yazilimlarin lisanslari uzerinde bir etkileri olamaz.



Kaynak:
Ingilizce aslindan tercume Oktay Altunergil (oktay@turk-php.com) tarafindan yapilmistir.



Yorumlar
Henüz Kimse Yorum Yapmamış, ilk yorumu siz ekleyin!
Yorum Ekleme Aparatı
Yorum Eklemek için lütfen sol menuden giris yapınız..
Toplam 0 yorum listelendi.